Veleposlaništvo RS Tokio /Informacije za popotnike /Vstop na Japonsko /

01. 03. 2022

Nova pravila vstopa na Japonsko s 1. marcem 2022

S 1. marcem 2022 so v veljavi nova pravila vstopa tujih državljanov na Japonsko. Spremenjena so tudi pravila za obvezno karanteno za vstope iz držav z nizkim tveganjem, med katere spada tudi Slovenija. Vstop na Japonsko bo možen z naslova dela, študija ali posla. Ob tem velja, da turistični obiski Japonske še vedno niso dovoljeni.

Pogoji za vstop na Japonsko:

1. Veljavni vizum. Za vstop na Japonsko je potreben vizum, ki se ga pridobi na Veleposlaništvu Japonske v Republiki Sloveniji.

2. Pisno potrdilo institucije na Japonskem.  Prosilci morajo vnaprej pridobiti potrdilo institucije na Japonskem, ki bo odgovorna za njihov čas bivanja na Japonskem in spoštovanje pravil za zamejevanje covida-19. Institucij na Japonskem mora vložiti vlogo za vstop preko posebnega sistema Ministrstva za zdravje, delo in socialne zadeve Japonske z imenom ERFS ("Entrants, Returneed, Follow-up System), ki je dostopen na naslednji povezavi: https://entry.hco.mhlw.go.jp/.   Ko pristojne japonske oblasti dovolijo vstop, prosilec prejme potrdilo o zaključenem postopku, ki ga mora prav tako predložiti ob vstopu na Japonsko.

3. Pisno izjavo, da bodo spoštovali pravila karantene, v primeru, da bodo morali vanjo vstopiti.

4. Potrdilo o cepljenju. Potrdilo o cepljenju mora vsebovati ime in priimek cepljene osebe, datum rojstva, ime cepiva in proizvajalca cepiva, datum cepljenja, število cepljenj. Karantena se ne izvaja več za polno cepljene slovenske državljane (trikrat cepljeni) pod pogojem, da japonske oblasti cepivo priznavajo. Japonska priznava naslednja cepiva: Comirnaty-Pfizer, Vaxzevria-AstraZeneca, Covid-19 Vaccine Moderna, Janssen Covid-19 Vaccine. Slovenski državljani, ki so cepljeni le dvakrat, morajo vstopiti v sedemdnevno karanteno, ki jo lahko zaključijo predčasno, če predložijo negativen rezultat testa na covid-19, ki ga opravijo na tretji dan po vstopu na Japonsko.

5. Negativni izvid testa PCR, ki ga opravijo v 72 urah pred poletom iz Slovenije.

6. Izvedba testa s slino ob vstopu na letališče na Japonskem.

Več informacij o vstopu na Japonsko: https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html